Værnetræet af Signe Fahl

Værnetræet af Signe Fahl – Novelle fra samlingen ”Hvad skoven skjuler”. Forlag: Ulven og Uglen 2015  (Anmeldereksemplar fra forfatteren)

Værnetræet er en historisk fantasy novelle om karlen Anders, der bliver trolovet med datteren til den største gård på egnen, og tror hans lykke er gjort. Men hendes slægt gemmer på en mørk hemmelighed om en pagt, som han snart må indse, vil påvirke hans liv i al fremtid. Men kan han overhovedet stille noget op overfor de ældgamle kræfter, der hviler som en tung skygge over gården?

Jeg holder meget af historisk fantasy. Efter min mening giver det fortællingen ekstra vægt, når den har rod i vores gamle myter og sagn samt er fæstet i en bestemt historisk tid. Det svære for enhver forfatter, der bruger historien er, at det få det til at virke autentisk på læseren. Vi skal tro på det. Og det mestrer Signe Fahl til perfektion. Med nærmest usynlige virkemidler placerer hun os læsere solidt i fortiden uden at gøre teksten mindre læsbar. De gamle ord og vendinger, der bruges for at skabe den effekt, er så godt integrerede i historien, at det ikke på noget tidspunkt går ud over forståelsen. Selv den helt historie uerfarne læser kan være med. Vi føler os helt trygge i hendes kyndige hænder og hensat til en anden tid på et andet sted, hvor dagligdagen har et helt andet tempo, og hvor det mystiske og overnaturlige stadig dominerer tænkningen. Man fornemmer tydeligt, at forfatteren har en omfattende historisk viden, som hun gavmildt deler ud af, uden det på noget tidspunkt bliver til historielektioner.

Selve historien er godt skruet sammen. Personerne står skarpt – Især de to hovedpersoner Anders og Sille. Vi oplever alting gennem Anders`øjne og det er forfriskende, at han faktisk ”føles” som en mand i både tanke, ord og handling. En venlig, jævn og tålmodig mand, der står levende for os.

Signe bygger stemningen op i et roligt tempo, som får siderne til at vende næsten af sig selv. Ofte kan slutningen på noveller være lidt anstrengt, for det er faktisk svært at fortælle en god historie med få ord. Så åbne – ikke færdige- slutninger er ret almindelige. Men også her fører Signe os sikkert i havn. Der sker det, der må ske, og jeg er vild med den drejning begivenhederne tager, der ikke er ubetinget god afhængig af, hvis synsvinkel man ser udfra.

------------SPOILER ALERT-------------

Jeg synes som sagt rigtig godt om slutningen, der i stedet for at blive til kærlighed overvinder alt/mennesket er det stærkeste, som mange historier kører som tema, er det her en mere ”realistisk” slutning; At der er kræfter i verden, som mennesket ikke har nogen indflydelse på endsige kan stille noget op overfor. I stedet må mennesket affinde sig med at være en del af naturen – hverken mere eller mindre. For mig er det et vigtigt tema, som man også vil støde på mange gange i mit eget forfatterskab.

---------------SPOILER FORBI------------------------

Jeg vil anbefale novellen til alle, der elsker fantasy, historie og sagn ung som gammel, og jeg skal bestemt læse mere af Signe Fahl, som også har udgivet Ellekongen, første bind i Tågespind serien om malkepigen Karen, der længes efter nye eventyr og møder den mystiske Daniel i skoven.

Dansk fantasy har virkelig mange nye spændende forfattere på banen og Signe Fahl er en af dem, man bør holde øje med. Jeg er ikke i tvivl om, at hun har meget mere i gemmerne til os, der elsker fantasy.

Værnetræet får 4 store stjerner for gode karakterer, gennemført plot og sin autentiske historiske feel, og jeg siger tak for en god læsestund. Det er tilmed blevet til et beskedent fanart cover, som I kan se herunder. Det har intet med forfatter eller forlag at gøre, og er kun blevet til for min fornøjelses skyld. 🙂

Jeg vender straks tilbage med en anmeldelse af appen Hogwarts Mystery. Stay tuned. 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *