Blog

Hjælp jeg mangler et cover til min bog! Om design, premades, do`s and don´ts

 

Cover til din bog? Det bør du vide.

Hvis du har planer om selv at udgive din bog, har du sikkert et stramt budget. Forhåbentlig har du brugt alle dine sparepenge på kvalificeret redaktør og korrekturhjælp. Så hvad nu med coveret? Det koster nemt 4000-6000 kr. at få designet et cover til sin bog. Er det billigere, bør du være skeptisk. At designe et cover, hvis illustrationerne skal skabes fra bunden tager timer og timer og koster derved mange penge i arbejdsløn. Sådan bør det også være. Grafikere skal også leve. I dag bruger man ofte stockfotos i coverdesign, og mange forsøger endda at lave et selv via sider som Canva eller programmer som Gimp, der har en gratis version. Jeg vil herunder forsøge at besvare en del spørgsmål ang. coverdesign, som jeg har fået stillet gennem tiden, og samtidig vil jeg give dig nogle gode råd med på vejen. Det skal dog ikke ses som en grundig guide i at designe covers.

 Jeg vil gerne designe mit eget cover for at spare penge. Hvad gør jeg?

Først og fremmest så bør du ALDRIG designe dit eget cover alene for at spare penge. Dit cover er din bogs ansigt udadtil. Duer det ikke, så sælger din bog ikke. Uanset hvor god den er, og hvor gode anmeldelser den får. Så simpelt er det. Vent hellere med udgivelse til du har sparet sammen til et cover. Du vil fortryde det, hvis dit cover forhindrer din bog i at stå i boghandlen eller bliver valgt fra på online boghandlerne, fordi coveret slet ikke fanger målgruppen eller ser amatøragtigt ud. Den absolut eneste lovlige grund til at designe sit eget cover, er, at man er oprigtigt interesseret i coverdesign og måske gerne vil være med i hele processen omkring sin bog.

Jeg er oprigtigt interesseret i at designe covers og vil stadig gerne designe mit eget. Hvad nu?

Hvis du virkelig gerne vil designe dit cover, må du sætte mange, mange timer af til at uddanne dig selv. Se youtube videoer om design, lær om designteknikker, tag så mange online kurser du kan komme til og betal for et godt program som photoshop og lær at bruge det. Godt. Øv dig. Lav mindst 10 covers inden du laver dit eget. Brug timer på at se på de mest populære bøger indenfor din genre, så du ved, hvad læserne forventer sig. Lær om fonte, som spiller en stor og vigtig del i coverdesign. Den rigtige font kan sælge bogen, mens den forkerte kan ødelægge et ellers smukt cover. Jeg har set eksempler på, at man har bedt dygtige kunstnere designe den smukkeste forside og så har man selv sat titel på, og coveret falder helt igennem pga. typografien. Den er langt vigtigere, end du tror.

Jeg har designet mit cover. Hvad nu?

Få lavet et prøvetryk. Er det i orden, tager du det med hen i din lokale boghandel. Bed om boghandlerens vurdering. Du kan være sikker på, at de ved, hvad der sælger. Lyt til deres råd! Dernæst låner du en masse populære bøger i genren. Stil dem op på en hylde sammen med din bog. Skiller den sig ud? Det skal den helst ikke. Den skal se ud som om den hører fuldstændig hjemme der sammen med de andre. Gør den ikke det, må du i gang igen. Allerbedst lægger du dit cover til skue i en coverkritikgruppe som der findes en del af på facebook fx ”Indie Cover Projekt”. Der vil andre designere gå dit cover efter og komme med kritikpunkter, som du kan lære af. Det kræver selvfølgelig lidt mod. Men det er det hele værd. Hvis dit cover slipper nådigt forbi dem, så har du gjort et godt stykke arbejde.

 Jeg orker ikke at bruge oceaner af tid på alt det ovennævnte. Hvad så?

Igen spar sammen til en dygtig coverdesigner. Det betaler sig i sidste ende. Kan/vil du ikke vente og går du nu og overvejer at gøre det selv, trods alle gode grunde til at lade være, så tag et kig på ”Premade Covers”. Hvis du skriver det i google søgefeltet vil du finde sider med tusinder og atter tusinder af premades, som du kan få til en fjerdedel eller mindre af den pris, du skal betale for at få et designet specielt til din bog. Hvis du er ihærdig nok, kan du sagtens finde et fint cover, der passer til din bog. Mange tilbyder at lave små ændringer fx hårfarve/øjenfarve og lign, så det passer bedre med din HP. Et premade cover sælges kun en gang. Når du har købt det er det dit. Det bør du sikre dig. Men sådan er det hos langt de fleste coverdesigners.

Kan man ikke risikere at andre har brugt samme stockfotos til deres cover, hvis man køber premades?

Jo det kan man godt. Men det er helt almindeligt. Mange covers er sat sammen af flere billeder, så de aldrig ligner hinanden helt. Derudover skal man være meget uheldig, hvis andre har brugt nøjagtig samme font og titel. Det betyder mindre, at der måske er en bog i Rusland eller Spanien, der har samme billede som på dit cover. Du kan sikre dig at dit coverbillede ikke går igen på andre danske bøger, men faktisk er det ikke så stort et problem som du måske tror. Netop fordi dit cover IKKE skal skille sig ud, men passe sammen med resten af genren. Derfor må de gerne ligne hinanden. Hvis du ser på YA genren, så vil du se Fallen motivet med en pige i fokus med enten skov eller by som baggrund er så brugt, at alle bøgerne nærmest ser ens ud. Det er godt, for læseren vil straks blive mindet om et god læseoplevelse og tage den næste lignende bog med hjem også. Desuden er motivet fra Assasins Creed spillet med en enlig kåbeklædt skikkelse i en tåget baggrund også meget brugt. Herunder til bøgerne The Left Hand of God, som er meget populære. Så ligheden er ikke din fjende, tværtimod.

Jeg har lagt mit cover op på min side, og alle siger, det ser flot ud. Hvorfor skal jeg lytte til dig?

Dine følgere består ofte af venner, familier og kollegaer. De er ikke de rette til at bedømme dit cover. Dit cover kan desuden sagtens se flot ud og stadig falde igennem genren. De eneste der kan bedømme dit cover ordentligt er fagpersoner, som førnævnte boghandlere, andre coverdesignere, grafikere og lign.

Så for at summe op:

  1. Betal en dygtig grafiker. Det er den allerbedste løsning.
  2. Spar sammen til en dygtig grafiker.
  3. Lær alt om coverdesign og brug måneder på at lave dit cover med kritik fra andre fagpersoner
  4. Find et godt premade cover, der passer til din bog.

 

Hvis du udgiver selv, så husk at du skylder både dig selv, din historie og ikke mindst dine kollegaer og litteraturen i det hele taget at lave så godt et produkt som muligt. En læser, der har en dårlig oplevelse med en bog, der ikke lever op til standarden, har for mange fejl, et misvisende cover eller en historie fuld af plothuller pga. manglende redaktørhjælp, køber måske ikke en bog igen lige med det samme eller mister måske i værste fald helt lysten til at læse. Det er dit ansvar som forfatter at gøre dit til, at læserne får en god oplevelse med din bog.

Mange gange held og lykke med dit projekt.

Anmeldelse – A Hogwarts mystery

 Harry Potter - A hogwarts mystery – App /Spil til mobil/tablet.

A Hogwarts mystery er et spil for børn (og Harry Potter glade voksne). Historien foregår en generation før Harry Potter bøgernes univers.

Du spiller en ny studerende ved navn Elizabeth Rodriegues (man kan dog også vælge en dreng, hvis man vil det), hvis bror er forsvundet, mens han også gik på Hogwarts. Rygterne siger, at han var besat af at lede efter ”The cursed vaults”, som han var overbevist om fandtes et sted på det magiske slot. Rygterne fortæller videre, at han brød skolens regler gentagne gange, og at han muligvis har forbindelse til ham der ikke bør nævnes. Elizabeth kæmper derfor med en masse fordomme og modvilje fra både lærere og elever, da hun ankommer til skolen, og det varer da heller ikke længe, før hun er involveret i alskens regelbrud og stridigheder med især Snape og Filch, som holder skarpt øje med hende.

Skoleårene byder på timer i forskellige magiske fag med samme lærere som vi kender fra bøgerne afbrudt af eftersøgningen af den forsvundne bror, der omfatter opdagelsen af diverse hemmelige rum og gange, potionbrygning og afledningsmanøvrer af i sær Madam Norris, som altid opdager de ulovlige gerninger. Heldigvis får man også en masse gode venner, der kan hjælpe i nøden og selvfølgelig også en svoren fjende fra Slytherin.

Man deltager aktivt i timerne ved at udføre tryllestavsbevægelser og fokuseringsøvelser på skærmen. Indimellem skal man også besvare et spørgsmål. Det kræver lidt fin motorik, og undertegnede måtte da prøve et par gange, før karakteren ”brilliant” blev opnået. Det er sjovt, og tilfører lige en ekstra dimension af opmærksomhed.

En af spillets andre styrker er, at man indimellem skal arbejde på sine venskaber. Det kan være en der har brug for hjælp til lektier, skal beroliges eller forsikres om, at de er gode nok etc. Man kan vælge mellem svar og får point, når man vælger det mest empatiske svar, og det er faktisk ret gennemført.

Historien er ganske underholdende selvom den lægger sig tæt op af det, vi allerede kender. Børn vil genkende universet og være glade for det velkendte. Her er ulempen igen, som med de fleste spil og apps, at alt tekst står på engelsk, så mindre børn vil ikke få så meget ud af historien. Det ville være dejligt, om vi oversatte nogen af de spil, børnene bruger tid på, for ofte indeholder de faktisk en udmærket historie, som danske børn går glip af. Netop i de her tider, hvor vi bekymrer os om bøgernes og deraf den skriftlige fortællings krise og kigger efter fortællinger andre steder, på nye platforme og med ny form, så er spillene et oplagt sted at starte. Og dem er der bare alt for få af på dansk.

Anyway så er det her lille spil rigtig god underholdning for dem der elsker Harry Potter universet. Find spillet i din app store. Det er gratis. J

**** 4/5 stjerner

Værnetræet af Signe Fahl

Værnetræet af Signe Fahl – Novelle fra samlingen ”Hvad skoven skjuler”. Forlag: Ulven og Uglen 2015  (Anmeldereksemplar fra forfatteren)

Værnetræet er en historisk fantasy novelle om karlen Anders, der bliver trolovet med datteren til den største gård på egnen, og tror hans lykke er gjort. Men hendes slægt gemmer på en mørk hemmelighed om en pagt, som han snart må indse, vil påvirke hans liv i al fremtid. Men kan han overhovedet stille noget op overfor de ældgamle kræfter, der hviler som en tung skygge over gården?

Jeg holder meget af historisk fantasy. Efter min mening giver det fortællingen ekstra vægt, når den har rod i vores gamle myter og sagn samt er fæstet i en bestemt historisk tid. Det svære for enhver forfatter, der bruger historien er, at det få det til at virke autentisk på læseren. Vi skal tro på det. Og det mestrer Signe Fahl til perfektion. Med nærmest usynlige virkemidler placerer hun os læsere solidt i fortiden uden at gøre teksten mindre læsbar. De gamle ord og vendinger, der bruges for at skabe den effekt, er så godt integrerede i historien, at det ikke på noget tidspunkt går ud over forståelsen. Selv den helt historie uerfarne læser kan være med. Vi føler os helt trygge i hendes kyndige hænder og hensat til en anden tid på et andet sted, hvor dagligdagen har et helt andet tempo, og hvor det mystiske og overnaturlige stadig dominerer tænkningen. Man fornemmer tydeligt, at forfatteren har en omfattende historisk viden, som hun gavmildt deler ud af, uden det på noget tidspunkt bliver til historielektioner.

Selve historien er godt skruet sammen. Personerne står skarpt – Især de to hovedpersoner Anders og Sille. Vi oplever alting gennem Anders`øjne og det er forfriskende, at han faktisk ”føles” som en mand i både tanke, ord og handling. En venlig, jævn og tålmodig mand, der står levende for os.

Signe bygger stemningen op i et roligt tempo, som får siderne til at vende næsten af sig selv. Ofte kan slutningen på noveller være lidt anstrengt, for det er faktisk svært at fortælle en god historie med få ord. Så åbne – ikke færdige- slutninger er ret almindelige. Men også her fører Signe os sikkert i havn. Der sker det, der må ske, og jeg er vild med den drejning begivenhederne tager, der ikke er ubetinget god afhængig af, hvis synsvinkel man ser udfra.

------------SPOILER ALERT-------------

Jeg synes som sagt rigtig godt om slutningen, der i stedet for at blive til kærlighed overvinder alt/mennesket er det stærkeste, som mange historier kører som tema, er det her en mere ”realistisk” slutning; At der er kræfter i verden, som mennesket ikke har nogen indflydelse på endsige kan stille noget op overfor. I stedet må mennesket affinde sig med at være en del af naturen – hverken mere eller mindre. For mig er det et vigtigt tema, som man også vil støde på mange gange i mit eget forfatterskab.

---------------SPOILER FORBI------------------------

Jeg vil anbefale novellen til alle, der elsker fantasy, historie og sagn ung som gammel, og jeg skal bestemt læse mere af Signe Fahl, som også har udgivet Ellekongen, første bind i Tågespind serien om malkepigen Karen, der længes efter nye eventyr og møder den mystiske Daniel i skoven.

Dansk fantasy har virkelig mange nye spændende forfattere på banen og Signe Fahl er en af dem, man bør holde øje med. Jeg er ikke i tvivl om, at hun har meget mere i gemmerne til os, der elsker fantasy.

Værnetræet får 4 store stjerner for gode karakterer, gennemført plot og sin autentiske historiske feel, og jeg siger tak for en god læsestund. Det er tilmed blevet til et beskedent fanart cover, som I kan se herunder. Det har intet med forfatter eller forlag at gøre, og er kun blevet til for min fornøjelses skyld. 🙂

Jeg vender straks tilbage med en anmeldelse af appen Hogwarts Mystery. Stay tuned. 🙂

5 gode bøger til efterårsferien

Kulden kommer

Efteråret er over os, og det er de tykke trøjers tid. Det er desværre også sæson for regn og blæst, mens temperaturmåleren langsomt falder fra sommervarme til vinterkulde. Det er med andre ord tid til flere indendørs sysler, og det giver jo en glimrende lejlighed til at læse nogle gode bøger. Har du børn i huset, kan I hygge jer sammen med læsestunder, stearinlys og varme drikke. Har I ikke allerede et læsehjørne i huset, så er det absolut på tide at få indrettet et. Behagelige stole, tæpper til benene, bord til snolder og drikke og selvfølgelig en lille bogkasse med plads til yndlingsbøgerne. Så er I klar til at læse!

Bøger til hele familien

Jeg har valgt 5 bøger ud fra forskellige genrer og forskellige alderstrin, så der er noget for alle.
Grønnesø - Af Josefine Ottesen
Har du børn under 10, der elsker eventyr og sagnfigurer, er Grønnesø en god fortælling om Trunten Pil og Alliken Ollie, der drager ud på en farefuld færd for at erobre fredsstenen tilbage.
Mørket rejser sig - Af Susan Cooper
Er du vild med Harry Potter og legenden om Kong Arthur, så er her en serie, som du ikke må gå glip af. Den er godt nok gammel, men den er stadig lige god. Første bind i serien hedder på dansk "Det gyldne bæger", nummer to "Den sorte rytter". Så er der titler at søge på. Serien kan lånes på biblioteket. Will Stanton er syvende søn af en syvende søn og på sin 11 års fødselsdag vågner han tidligt, står op og går ud, men ingenting er som, det plejer. Will opdager nemlig, at han er en af "De Gamle" lysets forkæmpere og skæbnebestemt til at slutte en cirkel så gammel som tiden selv. Mørket skal besejres med alle lysets våben, og det er Wills opgave at finde dem. Undervejs får han hjælp af de tre søskende Simon, Jane og Barney og den mystiske lyse dreng Bran. Efter min mening kan serien sagtens læses af både børn og voksne.
Ready Player One - Af Ernest Cline
Hvis du elsker computerspillenes univers, og du ikke allerede har læst Ready Player One, er det bare med at komme i gang. Det er en rigtig god bog, som beskriver en fremtidsverden, som desværre udmærket kan gå hen og blive en realitet. Bogen vil sikkert interessere den spilleglade teenager, men den er bestemt også for os i den lidt ældre generation med sine glimrende beskrivelser af 80 erne, der spiller en central rolle i historien. Bogen tager os med tilbage til spilhistoriens spæde start uden at det på noget tidspunkt bliver kedeligt. Den er velskrevet, spændende og original. Og så bliver den altså filmatiseret i 2018.
Ravnenes Hvisken 2
Har du ikke læst etteren endnu, så bør du straks spurte hen i den nærmeste boghandel. For Ravnenes Hvisken er en hel enormt god bog, som sagtens kan læses af både ung og gammel. Det er nordisk fantasy, når det er bedst. Bog to er ikke helt på højde med etteren, men bestemt stadig læsværdig. Serien handler om pigen Anne, som vokser op som plejebarn i en lille nordjysk flække. Anne er på kant med de fleste, men da hun starter i 1g på gymnasiet, får hun for første gang venner, der synes om hende. Men da en række bestialske mord bliver begået på egnen, bliver Anne tvunget til at overveje; Hvem kan hun stole på?
Dødens stemmer - Af S.J.Bolton
Er du til krimi og thriller i efterårsmørket? Så er det nu, du skal læse med. Hvis du aldrig har læst noget af forfatteren endnu, kan du roligt springe tilbage til den første bog "Offer", som er en helt enestående god krimithriller med elementer fra sagn, folklore og mørke ritualer. Derefter kan du fortsætte med "Slangehuset" og så videre. I Dødens stemmer møder vi endnu engang kriminalbetjent Lacey Flint, der denne gang hyres til en undercover opgave på det berømte universitet Cambridge. Her er antallet af formodede selvmord højt nok til, at det bekymrer en af de tilknyttede psykologer. Lacey finder sig snart dybt involveret i et spind, der inkluderer både store penge og magtfulde personer, og hun er tilsyneladende udvalgt til næste offer. God fornøjelse i læsehjørnet!